Picie ketonów poprawia zdrowie serca – wyniki nowego badania

Spożywanie ketonów poprawia zdrowie serca – wynika z nowego, niewielkiego badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Portsmouth.
Po raz pierwszy osobom z cukrzycą typu 2 (T2D) podano napój zawierający estry ketonowe – suplement, który wprowadza organizm w stan ketozy – w celu monitorowania jego wpływu na serce.
Ketoza to stan metaboliczny, w którym organizm spala tłuszcze zamiast węglowodanów.
Badanie zostało przeprowadzone w związku z odkryciem, że nowa terapia farmakologiczna, opracowana w celu obniżenia poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2, jednocześnie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Potrzebne były jednak dalsze badania, aby wyjaśnić mechanizm tego działania.
Dr Maria Perissiou z Wydziału Psychologii, Sportu i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu w Portsmouth, autorka badania, skomentowała:
„Jest jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski, ale wyniki są obiecujące. Zauważyliśmy poprawę wydolności serca po spożyciu napoju z ketonami w porównaniu z napojem placebo.”
Metodologia badania
W badaniu wzięło udział 13 uczestników, którym podano napój zawierający ketony, a następnie – tydzień później – placebo. Po 30 minutach monitorowano ich funkcję sercowo-naczyniową przy użyciu nieinwazyjnych metod, takich jak elektrokardiogram (EKG), ultrasonografia oceniająca mikrokrążenie oraz spektroskopia w podczerwieni, która analizuje przepływ krwi w małych naczyniach.
Dr Perissiou dodała:
„U wszystkich 13 uczestników serce pracowało wydajniej po spożyciu napoju ketonowego, zarówno w spoczynku, jak i podczas umiarkowanego wysiłku fizycznego, w porównaniu z placebo. Jestem bardzo optymistycznie nastawiona do tych wyników, ale konieczne są dalsze badania. Ocenialiśmy uczestników tylko w dniu badania, więc nie wiemy, jaki wpływ na serce miałoby regularne spożywanie ketonów.”
Przypadkowe odkrycie z potencjałem klinicznym
Dr Perissiou podkreśliła, że wpływ ketonów na zdrowie serca został odkryty przypadkowo:
„Tę zależność udało się wykazać poniekąd przez przypadek, obserwując poprawę zdrowia sercowo-naczyniowego u pacjentów leczonych inhibitorami kotransportera sodowo-glukozowego typu 2 (SGLT2i) – lekiem stosowanym w terapii cukrzycy.”
Organizm ludzki ma dwa główne źródła energii – glukozę i wolne kwasy tłuszczowe. Zdrowi ludzie preferencyjnie wykorzystują glukozę, ponieważ jest bardziej efektywna, jednak u osób z cukrzycą organizm częściej korzysta z wolnych kwasów tłuszczowych, gdyż insulinooporność uniemożliwia skuteczne rozkładanie glukozy.
„U pacjentów z cukrzycą glukoza może pozostawać w krwiobiegu i działać jak rdza – stopniowo niszcząc naczynia krwionośne. U osób z cukrzycą typu 2 serce wykorzystuje kwasy tłuszczowe, co powoduje jego stopniowe przeciążenie i zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych” – wyjaśniła dr Perissiou.
Lek SGLT2i pierwotnie stosowano w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi, ale badania wykazały, że jednocześnie chronił on serce. Hipoteza zakładała, że lek indukuje ketozę, dzięki czemu serce zaczyna wykorzystywać ketony, co poprawia jego funkcjonowanie. Dowody na to były jednak ograniczone, dlatego zespół badawczy postanowił sprawdzić tę teorię.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Journal of Applied Physiology: https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/japplphysiol.00800.2024.